Ciasto i marchewka może wydawać się nietrafionym połączeniem, a jednak ...
składniki.
mąka 2 szkl.
olej 1 szkl.
cukier 1.5 szkl.
jajka 4 szt.
tarta marchew 2 szkl.
sól 1 płaska łyżeczka
cynamon 1 płaska łyżeczka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
rodzynki
cukier puder
bułka tarta
Olej ucieramy z cukrem.
Dodajemy mąkę, jajka, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i proszek do pieczenia cały czas ucierając.
Pod koniec ucierania dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew i oprószone mąką rodzynki (zwyczajnie wsypujemy je do miseczki, do nich troche mąki, mieszamy i gotowe).
Wszystko mieszamy, a następnie wylewamy do wysmarowanej tłuszczem ...
... i wysypanej bułką tartą formy keksowej, tzw. korytka.
Ewidentnie rodzynki wyglądają tu jak czerwona fasola. |
I dowiedziałam się kolejnych ciekawostek kuchennych. Mianowicie blaszkę wysypujemy bułką tartą aby zapewnić ciastu dodatkową ochronę przed przypaleniem a dodatkowo wzbogacić je o chrupiące brzegi i spód, +10 do zdolności kulinarnych ; D
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 - 170 stopni.
Po wyjęciu dajemy ciastu ostygnąć a następnie obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ! : )
Ciasto jest przepyszne i w sam raz mokre ; ) Nie spodziewałabym się, że tak będzie smakować połączenie marchewki i cynamonu, a za cynamonem przepadam ! W ogóle ciasto ' warzywne ' jest raczej ciekawym doświadczeniem.
A tymczasem ide wcinać placek, bo pachnie na caaaaaaały dom.
Pozdrawiam fanów !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz