sobota, 16 lutego 2013

11.ciasto z marchewką.

Ciasto i marchewka może wydawać się nietrafionym połączeniem, a jednak ...

składniki.

mąka 2 szkl.
olej 1 szkl.
cukier 1.5 szkl.
jajka 4 szt.
tarta marchew 2 szkl.
sól 1 płaska łyżeczka
cynamon 1 płaska łyżeczka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
rodzynki
cukier puder 
bułka tarta

Olej ucieramy z cukrem.



Dodajemy mąkę, jajka, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i proszek do pieczenia cały czas ucierając.



Pod koniec ucierania dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew i oprószone mąką rodzynki (zwyczajnie wsypujemy je do miseczki, do nich troche mąki, mieszamy i gotowe).


Wszystko mieszamy, a następnie wylewamy do wysmarowanej tłuszczem ...


... i wysypanej bułką tartą formy keksowej, tzw. korytka.

Ewidentnie rodzynki wyglądają tu jak czerwona fasola.
I dowiedziałam się kolejnych ciekawostek kuchennych. Mianowicie blaszkę wysypujemy bułką tartą aby zapewnić ciastu dodatkową ochronę przed przypaleniem a dodatkowo wzbogacić je o chrupiące brzegi i spód, +10 do zdolności kulinarnych ; D

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 - 170 stopni.

Po wyjęciu dajemy ciastu ostygnąć a następnie obsypujemy cukrem pudrem.



Smacznego ! : )

Ciasto jest przepyszne i w sam raz mokre ; ) Nie spodziewałabym się, że tak będzie smakować połączenie marchewki i cynamonu, a za cynamonem przepadam ! W ogóle ciasto ' warzywne ' jest raczej ciekawym doświadczeniem.


A tymczasem ide wcinać placek, bo pachnie na caaaaaaały dom. 


Pozdrawiam fanów !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz