wtorek, 1 stycznia 2013

02.naleśniki z kajmakiem.

Po całym wigilijnym obżarstwie zostało tyle jedzenia, że zrobienie czegokolwiek dodatkowo byłoby grzechem, ale w końcu nadszedł ten dzien, w którym mogłam się za to zabrać.

Ta dam , pyszny deser.

składniki.
gotowa masa z mleka skondensowanego 1 puszka
mąka 20 dag
jajka 3 szt.
mleko 150 ml
woda 250 ml
oliwa 2 łyżki

Utrzyj jajka, mąkę, mleko i wodę. Ciasto odstaw na 30 min. Po tym czasie rozgrzej patelnię i natłuść jej dno. Wlewaj łyżką wazową ciasto, rozlewając je cienką warstwą po całej powierzchni patelini. Smaż z obu stron na złoty kolor. Masę podgrzej w garnuszku, lecz nie za długo bo zrobi się zbyt rzadka. Każdy naleśnik posmaruj masą i złóż lub zwiń w rulon. podej z czekoladą lub podawaj z bitą śmietaną.
Uwaga ! Te naleśniki podawaj od razu, nie można ich odgrzewać, bo krem się rozpuści i wypłynie.

Smacznego łakomczuszki !





Wszystkie opinie na temat naleśników są pozytywne, są naprawdę dobre jako deser. Należy pamiętać o tym, żeby nakładać cienką warstwę masy na naleśniki bo jest baaaardzo slodka, ale pyszna i zapewne strasznie kaloryczna : )

Z porcji ciasta, która jest w przepisie wychodzi 7 naleśników. Bita śmimetana dobrze równoważy słodki smak masy. Przepis prosty w wykonaniu, szybki i pyszny. Trzeba tylko pilnować masy.



Pozdrawiam fanów !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz