czwartek, 28 listopada 2013

30.gulasz z kiełbasy i ziemniaków.

Nawet nie pamiętam od kiedy wciąż były tylko słodkości i słodkości, aż momentami czekałam na to, żeby zrobić coś innego, bo co za dużo słodkiego to niezdrowo ponoć. No i przyszła w końcu kolej na coś o troche mniejszej zawartości cukru niż ciasta, torty i ciasteczka. Danie łatwe, szybkie, smaczne,pomidorowe no i jak mi się wydaje całkiem wartościowe i zdrowe. Nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację, chociaż właściwie może być odrobinę za ciężkie. W każdym razie jest i on - gulasz z kiełbasy i ziemniaków.


składniki.

ziemniaki 1 kg.
kiełbasa 40 dkg.
cebula 4 średnie
pomidory 5 szt.
przecier pomidorowy 3 łyżki
drobiowa kostka rosołowa
słodka papryka w proszku
cukier
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
starty ser żółty


Na początku najlepiej przygotować sobie ziemniaki, które będziey wykorzystywać prawie na samym końcu, ale muszą być już wtedy ugotowane. Tak więc, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.



Tak przygotowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ( mniej więcej łyżeczka soli na litr wody). Kiedy będą już odpowiednio miękkie (ale nie rozgotowane) to wode odlewamy a ziemniaki zostawiamy w garnku pod przykrywką, żeby nam nie pociemniały.

Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na tłuszczu.




Po raz kolejny okazało się, że moim największym kuchennym wrogiem i piętą achillesową jest zdecydowanie cebula. No nie potrafię jej nawet obrać bez potrzeby zrobienia przerwy. Nie wiem dlaczego ale jestm na nią jakoś potężnie wrażliwa i po samym obraniu 2 sztuk nie mogłam nawet otworzyć oczu. O tym ile zajęło mi ich pokrojenie to już nawet nie będę wspominać. A próbowałam wykorzystać przeróżne metody, żeby tego uniknąć no ale na mnie nie działa żadne niestety : // W każym razie w końcu się udało.

Pomidory zalewamy na około 2 minuty wrzącą wodą aby się zaparzyły a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.


Pomidory dodajemy do cebuli na patelnię wraz z przecierem pomidorowym, kostką rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody i odrobiną cukru. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.


Kiełbasę kroimy w kostkę.


Dodajemy do warzyw na patelni i całość dusimy jeszcze około 15 minut.


Nadszedł moment na dodanie wcześniej ugotowanych ziemniaków. Tak więc wrzucamy je na patelnie i całość delikatnie mieszamy, tak aby tworzyła jedną całość.


Na koniec doprawiamy gulasz papryką słodką, cukrem, solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy 2 pokrojone lub wyciśnięte ząbki czosnku.


I nasz gulasz z kiełabasą i ziemniakami gotowy. : >

Przed podaniem posypypujemy gulasz odrobiną startego żółtego sera.

Jak widać danie w ogóle nie jest skomplikowane ani trudne. Poziom trudności jest właściwie żaden i każdy może sobie taki spokojnie przygotować w domu.

Danie jest pysznie pomidorowe co mi osobiście bardzo odpowiada : > Porcja starcza myślę dla 5 - 6 osób spokojnie.

A jesli chodzi o czego przy okazji przygotowywania tego danie się dowiedziałam to :

1. szklenie cebuli - polega na wrzuceniu jej na rozgrzany tłuszcz na patelni oraz smażenie na maym ogniu tak by zmiękła, uzyskała złotawy kolor, stała się szklista i zaczęła wydzielać smaczny zapach. Podczas szklenia trzeba cebulę często mieszać. Do szklenia używamy masła lub oleju.

2. gotowanie ziemniaków - ziemniaki najmniej swoich wartości odżywczych tracą gdy wkładamy je do gotującej się już wody, jeżeli wkładamy je do zimnej to wodę nalezy od razu osolić, bo inaczej wszystkie wartości zwyczajnie znikną.


Tak więc zapraszam do kuchni a także do komentowania i wyrażania swoich opinii oraz polubienia mojego fanpage'a na facebooku.

Do usłyszenia już niedługo , tym razem znowu ze słodkością !

17 komentarzy:

  1. Wspaniały gluasz, pomysłowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojeju, musiało być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, szybkie danie! Poza tym świetnie przedstawiłaś krok po kroku co należy robić, nie można się więc pomylić :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się : > I dziękuje bardzo , po to jest ten blog żeby się dzielić moją pasją a przy okazji ułatwiać zadanie innym chętnym : >

      Usuń
  4. no, na kolację trochę ciężki, ale obiad? Czemu nie ;D bardzo sycące, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na obiad w sam raz. : > Mała miseczka i człowiek najedzony. Ekonomicznie ! : D

      Usuń
  5. mniam wyglada bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i proponuje się samemu przekonać : >

      Usuń
  6. Mniam ... super wygląda zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. co prawda ja kiełbasy nie jadam, ale myślę, ze po dodaniu innych warzyw byłoby tak samo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno można tu kiełasę zastąpić innymi warzywami i wyszłoby równie smacznie : >

      Usuń
  8. mmmm dobry pomysl na obiad w przyszlym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń